Pełnoziarnista tarta z cydrem

Jestem w pełni przekonana, że jedzenie ma znaczenie. Dlatego też polecam Wam przepis na bazie pełnoziarnistej mąki. Tarta z cydrem jabłkowym… Pychota! Cydr nadaje fantastyczny aromat mięsu i tworzy z warzywami pyszny duet.

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g masła
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:
pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
ok. 150 ml cydru jabłkowego
ok. 150 g cukinii
ok. 50 g pieczarek
1 papryka zielona
garść zielonych oliwek
ser żółty
mozzarella
przyprawy: bazylia, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy.
2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
3. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w średnią kostkę, podsmażamy ją na 2 łyżkach oliwy, dodajemy cydr, przyprawy(słodka papryka, bazylia, tymianek, sól i pieprz) i dusimy.
4. Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim formę.
5. Następnie nakłuwamy widelcem ciasto.
6. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
7. Po 10 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika.
8. Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pokrojoną paprykę, pieczarki, cukinię i oliwki.
9. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
10. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy tartę serem żółtym i mozzarellą.

Smacznego!

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.blogspot.com/

Dodaj komentarz przez FB