Pieczona w cydrze polędwica wieprzowa z musem jabłkowym

Danie to wywodzi się z rejonu South West , a dokładnie z hrabstwa Gloucestershire, skąd pochodzi gatunek świni Gloucestershire Old Spot. Mięso tego gatunku jest bardzo bogate w tłuszcz, ale niestety dość drogie. Istnieje nawet specjalne stowarzyszenie, które propaguje hodowlę tego gatunku, a Unia Europejska nadała mięsu status Traditional Speciality Guaranteed (TSG).

 

SKŁADNIKI:

1,5-2 kg polędwicy wieprzowej bez kości
1 cebula posiekana
1 marchewka pokrojona w talarki
1 seler naciowy
1 seler korzeniowy świeży tymianek
300 ml wytrawnego cydru
60 g masła
3 jabłka obrane i pokrojone
1 łyżka stołowa brązowego cukru
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Obrać polędwice ze skóry, pokroić w paski, ponacinać warstwę tłuszczu, przyprawić pieprzem i solą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 30 minut (po 15 minutach przewrócić na drugą stronę). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni, dodać do polędwicy pokrojone warzywa (bez selera korzeniowego), posiekany tymianek i dalej piec, dolewając od czasu do czasu cydr.
Zebrać wytopiony tłuszcz i piec dalej przez następne 45 minut.
Ugotować pokrojony korzeń selera w osolonej wodzie (przez 10-12 minut). Odcedzić i rozgnieść do uzyskania papki (mogą w niej być większe kawałki selera).

Mus jabłkowy: roztopić masło w rondelku, dodać pokrojone jabłka, brązowy cukier i gotować przez 10-12 minut.

Dodać papkę z ugotowanego selera do musu jabłkowego, przyprawić i dobrze wymieszać. Upieczoną polędwicę podawać razem z warzywami i musem jabłkowym.

Rita Krawczyk

Dodaj komentarz przez FB