Pierś z kurczaka duszona w cydrze

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszną pierś z kurczaka duszoną w cydrze. Dzięki dodaniu cydru jabłkowego mięso zyskało niepowtarzalny smak i aromat. Danie nie jest trudne do przygotowania, ma słodko-kwaśny smak. Polecam każdemu.

Składniki:
Pierś z kurczaka
Butelka cydru jabłkowego półwytrawnego (0,5l)
2-3 średnie jabłka
30 dkg pieczarek
Przyprawy: ziele angielskie, sól ziołowa, tymianek, curry, zioła prowansalskie
Kilka listków świeżej bazylii
Ziemniaki
Pół kostki masła
2-3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego
2-3 łyżki oleju rzepakowego

 


Wykonanie:
1. Pierś z kurczaka kroimy na plasterki, nacieramy zielem angielskim i solą.
2. Roztapiamy połowę masła i podsmażamy na nim kurczaka.
3. Wlewamy cydr do osobnego garnka i gotujemy aż część wyparuje.
4. W międzyczasie kroimy jabłka i pieczarki na plasterki i podsmażamy je na pozostałej części masła (około 10-15 minut).
5. Pierś z kurczaka zalewamy cydrem i dusimy około 20 minut.
6. Pod koniec duszenia dodajemy do mięsa przyrządzone wcześniej jabłka z pieczarkami oraz tymianek – gotujemy kilka minut.
7. Danie ściągamy z palnika i dodajemy 2-3 łyżki jogurtu/śmietany.
8. Ziemniaki podgotowujemy (około 15-20 minut).
9. Blaszkę smarujemy olejem i dajemy na nią półsurowe ćwiartki ziemniaków.
10. Posypujemy curry i ziołami prowansalskimi.
11. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (240 stopni) na około 15 -20 minut.
12. Potrawkę z kurczaka podajemy z ziemniakami z piekarnika, dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.wordpress.com

Dodaj komentarz przez FB