Racuchy z cydrem

Chciałabym Wam zaproponować pyszne racuchy o smaku cydru jabłkowego. Mogą być ciekawym urozmaiceniem na weekendowe śniadanie.

Składniki:
ok. 150 g mąki pełnoziarnistej pszennej
ok. 200 ml maślanki
ok. 50 ml cydru jabłkowego
1 jajko
30 g cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej z pestek winogron
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (starta)
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich mąkę.
Mieszamy i dolewamy do tego maślankę i cydr. Ciasto powinno być gęste.
Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, czekoladę i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię, ciasto nakładamy łyżką i smażymy na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron (aż się zarumienią z obu stron).

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.blogspot.com/

Dodaj komentarz przez FB