Risotto z cydrem, jabłkami i owczym serem

Takie połączenie składników na pierwszy rzut oka może wydawać się dziwne, ale jabłka świetnie współgrają zarówno z potrawami na słodko, jak i na ostro.

To nie jest danie deserowe. Przygotowuje się je właściwie tak samo, jak standardowe risotto, choć ja tradycyjnie rezygnuję z dodatkowej porcji masła na koniec oraz z parmezanu, tym bardziej, że używam tu innego gatunku sera.

Składniki (na dwie porcje):
100 g ryżu arborio
1-2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 średnie jabłka
1/2 litra bulionu (najlepiej warzywnego)
pół szklanki cydru
pieprz
150 g białego sałatkowego sera koziego lub owczego
garść listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:
W rondlu lub na głębokiej patelni przez kilka minut podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, aż warzywa zmiękną. Następnie, dodajemy na patelnię ryż i, mieszając, smażymy całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste. Wlewamy na patelnię cydr i mieszając czekamy, aż odparuje. Po odparowaniu cydru, wlewamy na patelnię nieco bulionu. Wszystko razem dusimy przez 10 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Dodajemy na patelnię pokrojone w kostkę jabłka i całość dusimy kolejne 8 minut. Jabłka można wcześniej obrać ze skóry, ale danie będzie ładniej wyglądać, jeśli ją zostawimy. Wielkość kostki jest dowolna, ja wolę nieco większe kawałki.

Gdy danie będzie gotowe, doprawiamy całość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy garść świeżej mięty i mieszamy. Wykładamy risotto na talerze; dodajemy pokrojony w kostkę ser. Może to być np. twardsza, sałatkowa ricotta, albo – jak w tym przypadku – bułgarski ser owczy, który ma postać nieco zbliżoną do fety. Całość ozdabiamy dodatkowo kilkoma listkami mięty oraz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Szymon Kubicki

http://facetikuchnia.wordpress.com

Dodaj komentarz przez FB