Risotto z cydrem

Kolejny pomysł na smaczną i szybką w przygotowaniu potrawę z dodatkiem cydru. Tym razem – risotto na bulionie z serem i szałwią.

Składniki:
1 średniej wielkości ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
2 małe szalotki, obrane i posiekane
2 szklanki ryżu (np. arborio)
3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
około 120 ml wytrawnego cydru
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżka masła
2/3 szklanki startego twardego żółtego sera (np. Gruyere)
2 łyżki posiekanej szałwii
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 350°C. W głębokim naczyniu ułóż w jednej warstwie pokrojone ziemniaki wymieszane z oliwą i piecz przez 10-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Wlej do rondla bulion, postaw na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do minimum, aby bulion cały czas był ciepły. Na patelni rozpuść masło, dodaj szalotkę i lekko podsmaż, aż się zeszkli. Wsyp ryż i wymieszaj. Dolej cydr i gotuj do chwili, gdy zostanie wchłonięty przez ryż. Podobnie postępuj z bulionem – wlej do naczynia i poczekaj, aż ryż go wchłonie i napęcznieje. Pamiętaj o częstym mieszaniu.

Na koniec dodaj przypieczone ziemniaki, szałwię, ser, sól i pieprz i mieszaj, aż ser się roztopi.

Dodaj komentarz przez FB