Ryż z cydrem, jabłkami i cynamonem

Jeśli jesteście fanami cydru, jak ja i moja rodzinka, to polecam Wam fantastyczną wariację na temat ryżu z jabłkami. Cydr nadaje potrawie fantastyczny aromat, a całe danie jest lekkie i idealne na upały.

Składniki:
1 szklanka mleka
0,5 szklanki cydru jabłkowego
200 g ryżu
5-6 jabłek (u mnie papierówki)
4 łyżki masła
cukier
cynamon (do smaku)
słodka śmietana (do dekoracji)
rodzynki

Wykonanie:
Ryż gotujemy na mleku z dodatkiem cydru, aż do miękkości. Dodajemy do gotującego się ryżu 2 łyżki masła i szczyptę soli. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich 2 łyżki rodzynek.

Naczynie żaroodporne smarujemy resztką masła. Na dno dajemy warstwę ryżu, następnie jabłka, posypujemy 1-2 łyżeczkami cukru (w zależności od jabłek) i cynamonem. Ponownie dajemy ryż, jabłka cukier i cynamon. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Podajemy na ciepło z dodatkiem słodkiej śmietany i opcjonalnie cynamonu.

Joanna Wandzel

Dodaj komentarz przez FB