Spaghetti z kabaczkiem duszonym w cydrze

Gdy pierwszy raz przygotowałam to danie, użyłam białego wytrawnego wina zamiast cydru. Było smacznie, jednak serdecznie radzę pofatygować się po cydr, bo nadaje on kabaczkowi nowy, ciekawszy – moim zdaniem wręcz rześki – posmak.

Latem pomidory smakują jak nigdy, mimo wszystko w tym przypadku lepiej użyjcie suszonych (w ostateczności można je zrobić samemu, trzymając oblane oliwą i posypane oregano lub ziołami prowansalskimi plasterki pomidorów przez kilka godzin w piekarniku lub jeszcze lepiej na nagrzanym balkonie) – taki mocny smakowy akcent uatrakcyjni obiad, zobaczycie!

Składniki (na ok. 3-4 porcje):
– ulubiony makaron spaghetti (ja polecam pełnoziarnisty);
– ok. 0,5 kg pokrojonego w niedużą kostkę kabaczka (najlepiej świeżego, wówczas nie trzeba go nawet obierać);
– oliwa do smażenia;
– 2 ząbki czosnku;
– trochę wytrawnego (lub półwytrawnego) cydru (ja użyłam mniej więcej 1/4 szklanki Kiss Premium Dry);
– 2-3 świeże pomidory (lub jeszcze lepiej nieduży słoiczek suszonych pomidorów w oliwie);
– przyprawy: sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i oregano (ok. 1 łyżeczka, chyba że mamy pomidory suszone, wówczas można ograniczyć się do szczypty albo w ogóle pominąć)

Sposób przygotowania:
1. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wody ze szczyptą soli i kroplą oliwy.
2. Kabaczka myjemy, jeśli ma twardą skórkę, to obieramy, a potem pozbywamy się pestek i kroimy w niedużą kostkę. Czosnek drobno siekamy. Pomidory, o ile używamy świeżych, kroimy w plasterki (możemy je wcześniej sparzyć i pozbawić skórki).
3. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, po chwili dodajemy kabaczka. Smażymy przez ok. 5 minut, po czym wlewamy cydr i dusimy wszystko na średnim ogniu, póki kabaczki nie zmiękną.
4. Gdy kabaczek jest już prawie gotowy, dorzucamy pomidory i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czekamy kilka minut, aż kabaczek zmięknie na dobre, a pomidory się podduszą, po czym skręcamy ogień. Warzywa są gotowe!
5. Dorzucamy odcedzony makaron. Mieszamy. I podajemy (już na talerzu możemy posypać wszystko startym serem typu parmezan).

Smacznego!

 

 

Lidia Miler

http://smakizapachy.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB