Tarta z jabłkami i cynamonem

537p12801321

Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie. Składniki: – 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego; – 4-5 jabłek; – 100 ml cydru; – cukier; – mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika. Przygotowanie: 1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. 2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu. 3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus. 4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus. 5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem. Lidia Miler

Dodaj komentarz przez FB