Tarta z jabłkami i cynamonem

537p12801321

Ten przepis jest tak banalnie prosty, że mam wątpliwości, czy w ogóle można nazwać go przepisem. Sprawdza się wtedy, kiedy muszę, ale to MUSZĘ szybko wyczarować coś pachnącego jabłkami i cynamonem. Niestety, jak to przystało na rzeczy, które łatwo przychodzą, tarta znika błyskawicznie.

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego;
– 4-5 jabłek;
– 100 ml cydru;
– cukier;
– mielony cynamon lub mieszanka przypraw do piernika.

Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
2. Cydr lejemy do garnuszka, dosypujemy cztery łyżki cukru i gotujemy na średnim ogniu.
3. Do cydru z cukrem dorzucamy plasterki jabłek i gotujemy, aż to wszystko cudownie przemieni się w mus.
4. Ciasto francuskie wykładamy na formę na tartę i nakładamy na nie nasz jabłkowo-cydrowy mus.
5. Do małego naczynia sypiemy trzy łyżki cukru i pół łyżeczki przyprawy (cynamonu lub mieszanki piernikowej) i mieszamy dokładnie. Posypujemy tym naszą tartę.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. I zajadamy się, popijając najlepiej grzanym cydrem.

 

Lidia Miler

Dodaj komentarz przez FB