„The Apple Source Book. Particular uses for diverse apples” – recenzja

The Apple Source Book” to obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika jabłek i cydru. Praktyczny przewodnik dla tych, którzy jedzą jabłka, hodują je lub piją w postaci cydru. Mimo że wydana dość dawno (pierwsze wydanie pochodzi z roku 1991), nadal jest bardzo popularna, ale też i trudno dostępna. Na aukcjach internetowych można trafić na stare egzemplarze. Ponowne, rozszerzone wydanie pochodzi z roku 2007 i właśnie to udało mi się zdobyć w lokalnej bibliotece.

Zdanie, które reklamuje niejako tę książkę brzmi: „Możesz codziennie jeść szarlotkę przez sześć lub więcej lat i nigdy nie użyć do niej tej samej odmiany jabłka„. I jest to prawda, gdyż na Wyspach Brytyjskich hodowanych jest 3000 odmian jabłek.

Książka ta składa się z kilku części: kilkunastu tekstów na temat hodowli jabłek, tradycyjnego sadownictwa w Wielkiej Brytanii, produkcji cydru (według autorów najlepsze odmiany jabłek cydrowych to: Redstreak, Foxwhelp, Yarlington Mill) i soku jabłkowego, są w niej zawarte przepisy kulinarne (m.in. na zupę jabłkową z selerem), znajdziemy też wykaz brytyjskich odmian jabłek (uporządkowane wg rejonu pochodzenia) oraz tabelę z porami kwitnienia poszczególnych jabłoni.

Poza tym książka ta zawiera dodatkowe informacje na temat różnych stowarzyszeń i organizacji, które zajmują się badaniem jabłek, ochroną sadów oraz popularyzacją wiedzy nt. cydru.
Myślę, że ta książka to wspaniałe źródło wiedzy dla każdego amatora cydru. Warto ją przeczytać i spojrzeć na jabłka z innej perspektywy.

Rita Krawczyk 


The Apple Source Book. Particular uses for diverse apples” Sue Clifford, Angela King, Philipa Davenport
Wydane przez fundację Common Ground. Więcej o jej działalności: http://commonground.org.uk

Dodaj komentarz przez FB