Tilapia w sosie pomidorowym ze świeżym tymiankiem

Ryby są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, tak niezbędnych dla naszego organizmu. Niestety, w Polsce wciąż odnotowujemy spadek ich spożycia. Tym bardziej chciałabym Was przekonać do urozmaicenia swojej diety potrawami z ryb. Mam wam dzisiaj do zaproponowania filet z tilapii w sosie pomidorowym.

Składniki dla 2 osób:
Oliwa z oliwek
Połówka średniej cebuli, posiekanej w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
100 ml cydru jabłkowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
Kilka gałązek świeżego tymianku
1-2 łyżki kaparów
2 filety z tilapii, bez skóry
Szczypta soli i pieprzu (do smaku)

Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną cebulę smażymy na łyżce oliwy z oliwek, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.
2. Następnie dodajemy pomidory, cydr, przecier pomidorowy, bazylię i oregano.
3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy osączone i opłukane kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podgotowujemy kilka minut na małym ogniu (sos powinien zgęstnieć).
4. Nakładamy część przygotowanego sosu na dni naczynia żaroodpornego. Następnie na sos kładziemy filety z tilapii.
5. Następnie polewamy rybę resztą sosu tak, by cała ryba była nim przykryta. Na wierzch sosu dajemy kilka gałązek tymianku.
6. Tak przygotowane danie wkładamy na 10-15 minut na piekarnika nagrzanego do 220 stopni (z termoobiegiem 200 stopni).
7. Rybę podajemy ułożoną na sosie z sałatką.

Smacznego!

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.wordpress.com

Dodaj komentarz przez FB