Tradycja “Wassail the apple tree”

Co roku 17 stycznia każdy sadownik, a zwłaszcza ten, który hoduje jabłka cydrowe, bierze udział w starodawnym rytuale – wassail the apple tree.

Słowo wassail pochodzi od anglo-saksońskich słów „waes haeil” i oznacza „być zdrowym” („to be healthy”). Wassail to angielska tradycja modlitwy do drzewa jabłoni. Dzięki specjalnym rytuałom, drzewo owocowe obrodzi bogato na jesień.

Jest to zwyczaj celebrowany głównie w południowo-zachodniej Anglii (hrabstwa Devon, Somerset, Dorset, Gloucestershire i Herefordshire) wieczorem w dniu, gdy przypada dwunasta noc (Twelfth Night) od świąt Bożego Narodzenia – 17 stycznia (ale liczona wg kalendarza juliańskiego, zwana Old Twelfth Night; bo według gregoriańskiego jest to 6 stycznia).

Cały rytuał polega na rozpaleniu ogniska opodal największego i najdorodniejszego drzewa w sadzie, śpiewaniu do drzewa, karmienia go (cydrem) poprzez podlanie korzeni, aby było zdrowe i kwitło na wiosnę. Ponadto zostawia się kawałki ciasta na gałęziach dla rudzików, dobrych duszków-opiekunów drzewa.
Zebrani wznoszą toast, robiąc przy tym dużo hałasu (np. grają na bębnach, odpalają race), by odstraszyć złe duchy. Król ceremonii śpiewa stare tradycyjne pieśni, a królowa ceremonii (lub najmłodszy chłopiec) zostawia także pod drzewem kawałki chleba moczone w cydrze i wypowiada zaklęcia:

Here’s to thee, old apple tree,
That blooms well, bears well.
Hats full, caps full,
Three bushel bags full,
An’ all under one tree.
Hurrah! Hurrah!

Wassail to także nazwa tradycyjnego trunku podawanego w misce (lub kielichu) zrobionej z drzewa klonowego (która wędruje od domu do domu przez cały adwent i święta). Każdy uczestnik ceremonii musi z niej wypić napój – przeważnie jest to grzany cydr, piwo ale z miodem; współcześnie jest to wino, brandy, sherry z owocami. Odmianą wassail jest lamb’s wool, czyli pieczone jabłka w cydrze, z cukrem, przyprawami (cynamon, imbir), czasem z jajkami, miodem i śmietaną.

Dodaj komentarz przez FB