Tradycyjna owsianka z nutą cydru jabłkowego

Dla mnie duet idealny. Śniadanie zniknęło z oka mgnieniu. Jeśli jesteście fanami owsianki i cydru, spróbujcie takiego połączenia. Pyszne!

Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka otrąb owsianych
4-5 orzechów laskowych
200 ml mleka
50 ml cydru jabłkowego
1 łyżeczka kakao
ok. 50 g jagód
jogurt naturalny

Wykonanie:
Mieszamy cydr z mlekiem i zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy płatki i otręby. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy kolejne 5-10 minut. Ściągamy z pieca i zostawiamy pod przykryciem ok. 5 minut. W międzyczasie kroimy orzechy. Przygotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy owoce, jogurt i posypujemy orzechami.

 

Joanna Wandzel

Dodaj komentarz przez FB