Utracone koncesje na alkohol

W ostatnim czasie kolejne lokale straciły koncesję na alkohol. Powód – kupowanie cydru od spółki +H2O. Według łódzkiej inspekcji handlowej, producent ten nie posiada stosownych zezwoleń na hurtową sprzedaż cydru. I tak do katowickiego Szynku Old Fashioned dołączyły warszawskie lokale: U Szwejka, Bazyliszek, Piwna Kampania, St. Antonio, Der Elefant.

Kamil Keller reprezentujący +H2O, firmę z Chociszewa, przyznaje, że przez pewien czas nie było pozwolenia na sprzedaż alkoholu do 4,5% – niedopatrzenie to jednak szybko naprawiono. Spółka+H2O cały czas miała jednak koncesję na mocniejsze napoje alkoholowe. Jego zdaniem, choć na etykietach cydru widnieje “4,5%”, zawartość alkoholu w cydrach zwykle przekracza 4,5 % i oscyluje między 4,7% a 5,3%.

Ta nieścisłość jednak odbija się na restauratorach. Gdy stwierdzono, że jeden z największych w Polsce producentów cydru (m.in. Siedem Sadów i App! Cider) nie posiada odpowiednich zezwoleń, Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Łodzi rozesłał do urzędów w całej Polsce listę jego kontrahentów. Wówczas cofnięto pozwolenie na sprzedaż alkoholu m.in. Grzegorzowi Jędrakowi (prowadzącemu Szynk Old Fashioned w Katowicach) oraz znanemu restauratorowi, Arturowi Jarczyńskiemu.

Zdaniem Jarczyńskiego – właściciela renomowanych warszawskich i krakowskich lokali, (nie tylko Piwnej Kampanii, St. Antonio, Bazyliszka, U Szwejka i Der Elefant, ale także restauracji Jeff’s, Pod Wawelem, Galicya, Esplanada), jest to równoznaczne z zamknięciem lokali i zwolnieniem kilkuset pracowników. Odwołał się już do samorządowego kolegium odwoławczego.

Przypominamy wszystkim przedsiębiorcom kupującym cydr, że do ich obowiązków należy upewnić się, czy producent/dystrybutor posiada aktualną koncesję na sprzedaż napojów alkoholowych.

Źródło:

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1…azeta_Warszawa
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1…lek_cydru.html

Dodaj komentarz przez FB