Wieprzowina w cydrze

Nikogo nie dziwi popijanie czerwonego wina do potrawy z wieprzowiny, podobnie jak używanie trunku w czasie gotowania mięsa. Równie smaczne i aromatyczne danie przyrządzimy, zastępując wino wytrawnym cydrem.

Czas przygotowania: około 45 minut
Danie główne dla 4 osób

Składniki:
250 ml wytrawnego cydru
4 kotlety wieprzowe lub steki
1 średnia cebula
50 g grzybów (np. pieczarek)
2 łyżki mąki
sól i pieprz
60 g masła
150 ml śmietany 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę. W głębokiej patelni rozpuść masło i smaż cebulę, aż się zeszkli. Łyżką mąki posyp wieprzowinę i usmaż ją z obu stron na osobnej patelni. Posiekaj grzyby, dodaj do cebuli i podsmaż lekko na małym ogniu. Następnie dodaj resztę mąki i stopniowo dolewaj cydr, mieszając cały czas. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około minutę. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu wieprzowinę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodaj śmietanę, szczypiorek i pietruszkę. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz z fasolą (np. fasolką szparagową).

Przepis pochodzi z książki:
Real cidermaking on a small scale, Michael Polley, John Lomax

Dodaj komentarz przez FB