Wołowina duszona w cydrze

Chciałabym Wam zaproponować kolejny pyszny obiad. Połączenie wołowiny z cydrem i jabłkami… strzał w dziesiątkę. Danie jest wyśmienite! Moi najbliżsi byli nim zachwyceni, więc tym bardziej polecam.

 

 

Składniki:
Ok. 500 g wołowiny
3-4 jabłka
1,5 łyżeczki mąki
150 ml cydru jabłkowego
Ok. 150 g śmietany 18%
Pieprz, sól, tymianek
Natka pietruszki (świeża)
Olej z pestek winogron

 

 

Wykonanie:
1. Mięso wołowe nacieramy solą i oprószamy pieprzem. Kroimy na kawałki.
2. Kładziemy je na rozgrzaną patelnię polaną łyżką oleju i smażymy, aż lekko się zarumieni. Przekładamy mięso do rondla i dolewamy wody (tak żeby delikatnie przykryła mięso).
3. Po kilku minutach dodajemy cydr jabłkowy.
4. Dusimy mięso pod przykryciem (aż zmięknie).
5. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone i obrane jabłka.
6. Dodajemy do śmietany około łyżki wody i mieszamy. Następnie dodajemy 1-1,5 łyżki mąki i ponownie mieszamy (ma nie być grudek).
7. Powstały sos wlewamy do mięsa i gotujemy chwilkę (do zgęstnienia)
8. Podaną wołowinę posypujemy natką pietruszki.

Joanna Wandzel

http://magickitchenwithasia.blogspot.com

Dodaj komentarz przez FB