Z wizytą w fabryce Westons

Much Marcle to mała wioska w hrabstwie Herefordshire zamieszkana przez kilkaset osób. Położona jest między miejscowościami Ross-on-Wye i Ledbury. Nie dojeżdża do niej żaden autobus komunikacji miejskiej, nie ma pociągu, a drogi są tam tak wąskie, że dwa auta nie mogą się minąć. Wokół same pola i sady. To tu znajduje się fabryka cydru Westons, która eksportuje swoje produkty do 50 krajów!

Kilka niepozornych budynków z kamienia to dawne budynki gospodarcze rodziny Weston. Za nimi – wielkie hale i magazyny, czyli nowoczesna fabryka cydru. Otwarta dla zwiedzających przez 7 dni w tygodniu, nawet w trakcie pracy. Ja odwiedziłam fabrykę w niedzielę, więc nie miałam okazji zobaczyć całego procesu produkcji cydru, ale nasz przewodnik Thomas świetnie opowiadał historię fabryki i opisał cały cykl produkcyjny ze szczegółami.DSC_8281

Cydr Westons produkuje się tutaj od roku 1878, a na terenie fabryki nadal stoi dom, gdzie mieszkał założyciel farmy Henry Weston. Do dzisiaj dom ten jest zamieszkany przez potomków rodziny Weston.

Zwiedzanie fabryki zaczyna się od hali, w której znajdują się prasy. Zerwane jabłka są myte, oczyszczane z ziemi i liści, by przejść do następnego procesu produkcji, którym jest tłoczenie. Jabłka są miażdżone, a wyciśnięty sok przelewany jest do ogromnych beczek (o objętości kilku tysięcy galonów). Cały proces zajmuje 1,5 godziny – 10 ton miąższu jabłkowego daje 175 galonów soku na tonę, a 11 ton to tzw. wytłoki (ang. pomace), czyli resztki jabłek.

Co ciekawe, beczki w fabryce Westons mają imiona, niektóre córek Westona, DSC_8333a pozostałe europejskich drużyn piłkarskich. Owoce fermentują w beczkach około 8 miesięcy. Każdej jesieni fabryka Westons „przerabia” 18 tys. ton jabłek, co daje ok. 25 milionów pint cydru.

Najpopularniejsze odmiany jabłek cydrowych wykorzystywanych w fabryce to: Michelin, Dabinett, Slack-ma-Girdle, Sweet Alford, Porters Perfection, Pint, Rock, Teddington Green. Specjalna kombinacja słodkich i kwaśnych jabłek daje oryginalny smak cydru Westons.

Fabryka Westons ma także własne sady, DSC_8351(1)część z nich uprawiana jest w sposób tradycyjny (jabłka zbierane są ręcznie, a nie maszynowo). Tylko niektóre bardzo stare sady w Herefordshire są prowadzone w ten sposób. W innych jabłka są zbierane przez maszyny, co powoduje więcej uszkodzeń owoców, przez co muszą być szybciej przetworzone.

Westons ma 150 akrów sadów tzw. bush orchards, w których drzewa są dość niskie i rosną bliżej gruntu oraz 50 akrów tradycyjnych sadów (zwanych organic orchards).

Cała wycieczka po fabryce trwa około 1,5 godziny. Odwiedzający mają możliwość zobaczenia także butelkowni, magazynu oraz skład kegów gotowych do transportu do pubów w całejDSC_8348 Wielkiej Brytanii.

Na koniec wizyty w firmowym sklepie odbywa się darmowa degustacja cydrów, a każdy z zwiedzających dostaje na pamiątkę mały porcelanowy kufelek do picia cydru. Obok sklepu w starych budynkach farmy jest restauracja, tzw. tea room (kawiarnia) i ogromny plac zabaw dla dzieci po przeciwnej stronie drogi.DSC_8296

Fabryka Westons jest to niesamowite miejsce, którego każdy zakątek pachnie cydrem, a w powietrzu unosi się przyjemny zapach fermentowanych jabłek.

 

 

 

 

Rita Krawczyk

Zdjęcia: Leszek Ciesiółka

 

Dodaj komentarz przez FB