Zupa cebulowa z cydrem i serem pleśniowym

A gdyby tak zrobić zupę z… cydrem? Taki pomysł na pewno przypadnie do gustu wielbicielom kulinarnych eksperymentów. Jak przygotować cydrową zupę?

Składniki:

Zupa
1 kg cebul grubo pokrojonych
500 ml półwytrawnego cydru
2 litry bulionu drobiowego
20 dag pokrojonych w kostkę ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka octu jabłkowego
1 liść laurowy
szczypta suszonego tymianku
sól i pieprz

 

 

Masło z sera pleśniowego
4 łyżki masła
2 łyżki 18 proc. śmietanki
4 łyżki rozdrobnionego sera pleśniowego (np. Stilton)
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Zupa
Rozpuść masło w rondlu, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 15 minut. Dolej cydr i ocet i gotuj, aż ich objętość zmniejszy się o połowę. Dodaj tymianek, liść laurowy, bulion drobiowy, ziemniaki i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu usuń liść laurowy i za pomocą blendera zmiksuj zupę. Dopraw do smaku pieprzem.

Masło z sera pleśniowego
Aby zrobić masło z sera pleśniowego, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (np. widelcem). Potrawę serwuj, nalewając zupę na talerze i dodając do każdego z nich łyżkę przygotowanego masła. Możesz doprawić podsmażoną cebulką.

Dodaj komentarz przez FB